Slik sparer du ekstra strøm

Strøm er en utgiftspost vi ikke kommer unna, men det er mye vi kan gjøre for å få denne utgiftsposten så lav som mulig. En del av tiltakene som skal til, krever kanskje mye, men det er mange små ting som også vil gi merkbare utslag. Du må dog være villig til å endre noen vaner for å få dette til.

Les av strømmåleren din

Les av strømmåleren din en gang imellom slik at du kan få en oversikt over hvor mye du faktisk bruker. Da er det lettere å se hva som skal til, samtidig som det vil være motiverende å se at forbruket går ned.

Det første du kan gjøre er å senke innetemperaturen. Mange har det veldig varmt, og nettopp oppvarming er en stor utgiftspost når det kommer til energi. Bare det å redusere temperaturen inne med en grad vil redusere forbruket ditt med nær fem prosent. Det blir det en del penger av i løpet av ett år.  I denne forbindelse kan det være lurt å ha ovner som styres av en termostat. Det vil si at de skrur seg av når det er varmt nok. Dermed kan du stille inn for en temperatur om dagen og en om natten, du trenger tross alt ikke å ha det supervarmt når du skal sove.

En annen ide er å bruke alternative oppvarmingsmetoder. Ved å bruke vedovn til oppvarming vil du kunne spare så mye som rundt 10 000 kWh, litt avhengig av boligens størrelse og hvor i landet du bor. Det vil si at det er avhengig av om du bor et sted med milde eller kalde vintre. Husk at det er også lurt å kjøpe inn noen gode pledd og ullsokker. Da slipper du å fryse inne selv om du har senket temperaturen.

Luft riktig

Lufting er viktig for et godt innemiljø, men det er ikke lurt å sette et vindu på gløtt hele dagen. Da blir det bare kald trekk og ikke noe ok i det hele tatt. Sett vinder og dører på vid gap slik at det blir en god gjennomtrekk. Du trenger ikke mer enn toppen tre minutter før du har fått helt ny og frisk luft inne. En annen ting som er lurt er å senke temperaturen i rom som ikke er i bruk. Dette gjelder spesielt om du har et stort hus. Du trenger ikke ha det like varmt på et gjesterom, som du har det ellers. Husk å hold døren inn til det kalde rommet lukket. Husets varme soner bør ligge sentralt i huset.

Sparedusj og tettelister

Hvor mye vann bruker dusjen din? Har du en bøtte og en stoppeklokke kan du finne det ut. Skru på dusjen og sjekk hvor lang tid det tar før bøtta er full. Tar det 30 sekunder å fylle en bøtte på ti liter med vann vil det si det samme som at dusjen din bruker 20 liter vann på et lite minutt. Bruker dusjen din mer enn tolv liter vann i minuttet, vil en sparedusj gjøre susen.  Visste du at et badekar bruker tre ganger så mye energi som en vanlig dusj? Nyt badet ditt en gang imellom, men kanskje ikke hver dag.

I eldre hus kan det være lurt å sette nye tettelister ved dør og vinduer. Dersom de gamle har blitt harde, vil det komme inn trekk og dette unngår du med noen meter nye lister. Trekker vinduene fremdeles, er det mulig du bør fjerne lister rundt vinduet og legge inn ny isolasjon.

Sparepærer

Sparepærer er en lønnsom affære. De har nesten fem ganger så lang levetid som vanlige pærer, så her lønner det seg å bytte ut. Spesielt på steder som i utebelysningen. Bytt også ut pærene inne etter hvert som de gamle ryker, men selv om du har sparepærer må du ikke glemme å slå av lyset i rom du ikke bruker!

Privacy Policy