LED- belysning

LED er en forkortelse av Light Emitting Diode. En diode er en elektrisk komponent som forvandler elektrisk energi om til lys. Dette elektriske komponentet har den spesielle egenskapen at den kun slipper lys gjennom seg i en forutbestemt retning og på en forutbestemt måte. Den sperrer motsatt slik at det ikke blir forstyrringer i lyset. Teknologien og produksjon av vanlige LED-lyspærer startet for alvor i 1962, og på 1970-tallet begynte produksjonen av fargede lyspærer.

Teknologien og konstruksjonen bak en LED-pære gjør at den har mange flere egenskaper og fordeler enn vanlige, tradisjonelle glødepærer. Et eksempel er at LED-pærer ikke består av deler som kan påvirkes og ødelegges av ytre krefter, mens glødepærer har en glødetråd som med tiden blir sprø og i dårlig tilstand. En annen stor fordel med LED-pærer er at den bruker opptil 15 % mindre energi, som tradisjonelle lyspærer, men den produserer samme mengde med lys. Dette er svært miljøvennlig og et godt tiltak for å energi effektivisere hjemmet ditt.

Produserer lite varme

LED-pærer produserer mye mindre varme enn glødepærer og halogenpærer. Det er spesielt smart å benytte LED-belysning på steder hvor man ikke ønsker varmegang. Med dagens teknologi kan man kjøpe LED-pærer som kommer i et enormt fargespekter. Fordelen med dette er at du selv kan bestemme intensiteten på lysstyrken. LED-pærer har et stort brukerområde, og i dag er de tilpasset til bruk i lommelykter, sykkellykter og hodelykter. Siden LED-pærer produserer lite varme, kan du selv lage dine egne kreative LED-lamper av fotballer, bokser, flasker og mye annet morsomt. Alt er trygt så lenge man bruker batterier som strømkilde og holder seg under 12 volt, som reglene tilsier.

Du kan installere LED-belysning selv i hjemmet ditt så lenge den ikke overstiger 12 volt, men det tryggeste er å få fagpersoner til å gjøre det. Dette for å sikre at det blir gjort riktig og for å sikre seg best mulig mot husbranner. Det er selvfølgelig mye penger å spare på å installere LED-belysning selv. Når du skal skifte ut utgåtte LED-pærer gjøres dette på samme måte som med tradisjonelle lyspærer. LED-pærene kan resirkuleres på en miljøstasjon ved din nærmeste matbutikk.

Ulike typer pærer

I 2016 ble det bestemt at hele Europa skulle fase ut bruken av glødepærer. I tillegg til LED-pærer har det kommet mange andre alternativer, men ikke alle har vært like vellykkede. Enkelte pærer har brukt mye mer strøm enn glødepærer. En sparepære bruker mye mindre strøm, men den inneholder farlige gasser. Det er her viktigheten av LED-lyspærer kommer inn. En LED-lyspære bruker lite strøm, gir fra seg mye lys, produserer ikke varme og de har en lang levetid. Enkelte LED-lyspærer har en estimert levetid på hele 50 år. Det er både miljøvennlig og en god investering av pengene dine. En ting som kan være lurt å bemerke er at det er et stort marked for LED-lyspærer og kvalitet og pris vil variere etter hvor du kjøper slike LED-lyspærer.

Privacy Policy